Proost

3 juni 2022

Het was een spannende jurydag voor de designcontest Darkness enlighted bij Cor Unum in Den Bosch en ik ben ontzettend blij met mijn tweede prijs. Mijn inzending was een kop en schotel, waarbij het kopje er uitziet als een wijnglas zonder voet. De jury was lovend over de tactiliteit ; het kopje ligt ook heerlijk in de hand. Het lijkt me leuk om dit ontwerp te gaan uitwerken en produceren in verschillende maten en kleuren.

Hieronder mijn tekst bij de inzending.

Proost

Het donker wordt zoveel lichter als je samen bent. Het donkere, zware, ruwe schoteltje laat je achter en je neemt je doorschijnend lichte porseleinen kopje mee om samen een toast op het leven uit te brengen. Alhoewel…. De dans gaat niet altijd door. Soms heb je dat donkere plekje nodig om rust te vinden, en houvast. Rembrandt heeft ons al geleerd dat donker en licht een goed koppel zijn samen. Ze hebben hun eigen karakter, maar zijn niet volledig zonder elkaar. Het donker laat het licht stralen en het licht intensiveert de duisternis.

 

Kop en schotel zijn stapelbaar en je kunt het kopje ook omgekeerd wegzetten. Een ring rond het steeltje maakt het persoonlijk en verwijst ook naar de taststok die helpt om de weg te zoeken in het donker.

Techniek: gegoten porselein