Samen kom je verder

4 december 2023

Blijkbaar kan klei mijn gedachten in steen vastleggen. Laat ik ook in woorden proberen te zeggen wat ik bedoel.
Deze vaas is een illustratie van samenwerken, hoe de rijke creaativiteit van de ander jou verder helpt, als je het telaat. Mag de ander zo dichtbij komen dat hij zijn stempel op je drukt?
Vorig jaar op de Nationale Kunstdagen ontmoette ik Paul Latta. Hij werkt in hout en ik was geintrigeerd door de levendigheid van de repeterende vormen, de strakke hoeken en boeiende structuren die hij maakt van kleine stukjes hout. Juist door het contrast met de vloeiende ronde vormen in mijn werk voelden we ons allebei uitgedaagd om een combinatie te maken van twee talen. Paul Latta ging aan de slag en maakte een sidetable voor mijn kopjes op steel.Zelf kwam ik uiteindelijk na veel experimenteren met deze vaas. Hem kopieren werkte niet, maar de impact van zijn werk letterlijk maken wel. Gewoon zijn hout tegen mijn klei aanmeppen.

Foto: Tineke van Gils