Transitie

30 november 2021

Toen we in 2016 na vijf jaar Zimbabwe terugkwamen naar Nederland, werd ons wel eens gevraagd hoe het ging met de interculturele transitie. Ik wist daar nooit zo goed antwoord op te geven want het thema speelde voor mij niet zo.

Het werd ondergesneeuwd door vragen over hoe je dat nou doet met kinderen in Nederland. We gingen namelijk weg met een baby en kwamen terug met drie jonge zoons. Bovendien hield ik me vooral bezig met mijn transitie van het land der zienden naar dat der blinden.

Ik had in Zimbabwe alleen last van mijn centrale zicht en dat maakte gewone zaken al best ingewikkeld, zoals lezen, reizen, boodschappen doen en studenten herkennen. Gelukkig ontdekte ik toen al wel dat klei ontzettend leuk materiaal is om mee te spelen.

En terwijl mijn zicht minder werd, ging het pottenbakken steeds beter. Met dank ook aan Elly van Leeuwen, Leids keramist, die de vaardigheid van het omdenken beheerst. En omdat opgeven niet in mijn woordenboek staat, ben ik nu in een volgende transitie beland: die van amateur pottenbakker naar professioneel keramist.

Een keramist met een zintuig minder, maar met een extra hoeveelheid verbeeldingskracht en enthousiasme.