Ubuntu

27 januari 2022

Met enige schroom geef ik deze schalen/vazen de titel Ubuntu mee. Beschroomd omdat ik van deze levensfilosofie een buitenstaander ben. Ubuntu is de filosofie van de groep; ik ben want wij zijn.  Toen we in Zimbabwe woonden heb ik iets gevoeld van de kracht van de groep. Wat een kloof met ons individualisme en onze eenzaamheidsproblematiek.

Bij het maken van deze schaal moest ik hieraan denken. Hoe mooi is het dat het geheel meer is dan de som der delen; dat het individu niet begrepen kan worden zonder de groep. Ieder neemt zijn eigen plaats in, maar ze kunnen niet zonder elkaar. Iedere afzonderlijke buis kan zijn eigen bloem dragen, maar samen ontstaat er een nieuwe functie. Ik vind het mooi dat in de kleinere versie precies een amaryllisbol past: de groep draagt het nieuwe leven. Vandaar dat in de zwarte schaal een ei ligt. Niet alleen om de grootte te kunnen inschatten, maar ook omdat het mooi past bij het Afrikaanse gezegde It takes a village to raise a child.

Dit beeld leent zich voor een hele serie objecten. Die komen er ook aan, maar op de een of andere manier ontbreekt me de tijd.